GRATTIS FREDRIK KÄMPENBERG!
Grattis Fredrik Kämpenberg!
Det visste jag väll att du skulle ta hem titeln Årets stjärnskott!
http://www.restaurangvarlden.se/Nyhetsarkiv/Arkiv/Arets-kostprofil-inspirator-och-stjarnskott--nu-ar-det-utsedda/
Det visste jag väll att du skulle ta hem titeln Årets stjärnskott!
http://www.restaurangvarlden.se/Nyhetsarkiv/Arkiv/Arets-kostprofil-inspirator-och-stjarnskott--nu-ar-det-utsedda/
hubbes filmjölkskaka
- 7½ dl vetemjöl
- 4½ dl strösocker
- 250 gr margarin
- 4 tsk bakpulver
- 4 tsk vaniljsocker
- 5dl filmjölk
- 4 ägg
- Hacka ihop allt i matberedaren, klappa ut drygt hälften i en långpanna.
- Ägg + Filmjölk vispas lätt och slås över degen, smula över resten av degen.
- Grädda i 225 grader i ca 30 minuter. sikta över florsocker. ev ett lager kanel+socker mellan lagren
Grythyttebröd
4 ST limpor
- 50 g jäst
- 7 dl vatten
- 2 dl farinsocker
- ½ msk salt
- 2 st ägg
- ca 20 dl rågsikt
- Smula ner jästen i en degskål. Häll över det fingervarma vattnet och rör om så att jästen löser sig.
- Tillsätt farinsocker, salt, ägg och det mesta av rågsikten. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt jäsa under duk i 30 minuter.
- Stjälp upp degen på lättmjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Dela degen i fyra lika stora bitar. Forma till små knubbiga bröd.
- Lägg bröden i pappersklädd långpanna. Låt jäsa under duk i 30 minuter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20-30 minuter på 175°C. Pensla bröden med smält smör. Låt kallna på galler.
Salviastekt kycklingbröst med tomatrisotto
4 personer
vatten, olivolja
salt, nymalen svartpeppar
Gör så här:
- 600g kycklingbröstfiléer
- ½ dl hackad salvia eller 2 tsk torkad
- 2 msk koncentrerad kycklingfond
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 4 dl arborioris
- 2 dl vitt vin
- 100 g inlaggda soltorkade tomater (ca 15 st)
- 250 g körsbärstomater
- 50 g smör
- 3 dl finriven parmesan
vatten, olivolja
salt, nymalen svartpeppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 125°C. Stek kycklingen i 1 msk olja i en stekpanna ca 2 min på varje sida. Krydda runt om med ½ tsk salt , 2 krm peppar och salvia.
- Lägg kycklingen i en ugnssäker form. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen. Tillaga ca 30 min i ugn tills innerteperaturem är 70°C
- Ta ut kycklingen, täck med aluminiunfolie och låt vila 5 minuter före servering.
- Koka upp 1 liter vatten och fond.
- Skala och fin hacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök i 2 msk olja tills löken blivit mjuk.
- Tillsätt riset och låt fräsa med 1 minut.
- Häll i vinet och låt koka in. Spä med buljong i omgångar och koka risotton på svag värme tills riset är "al dente", 20-25 minuter.
- Skär soltorkade tomater i strimlor. Dela körsbärstomaterna. Blanda ner tomater, smör och parmesan i risotton precis före sververing. Krydda med 2 krm salt och 2 krm svartpeppar. Servera risotton med kycklingen och gärna lite rucola.
Power smoothie
Skala och kärna ur 1 moget päron.
Dela det i mindre bitar.
Mixa med ½ dl frysta tranbär, 1½ dl vaniljyoghurt,
½ dl kesella lätt och 1 krm kanel.
Häll upp i ett glas och njut!
Dela det i mindre bitar.
Mixa med ½ dl frysta tranbär, 1½ dl vaniljyoghurt,
½ dl kesella lätt och 1 krm kanel.
Häll upp i ett glas och njut!
Helstekt oxfilé med ljummen rödbetssallad och getostcréme
4 personer
salt, flingsalt, peppar
Getostcréme
Gör så här:
- 700 g oxfilé
salt, flingsalt, peppar
Getostcréme
- 100g getost
- 2 dl créme fraiche
- 2 rödlökar
- 1 ask sockerärter
- 1 burk matvete
- 1 påse babyspenat
- 2 msk färskpressad limejuice
Gör så här:
- Sätt ugnen på 125ºC
- Putsa och bryn oxfilén runt om i 1 msk olivolja i en stekpanna. Lägg över i en ugnssäker form. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen. Ställ in i ugnen tills innertemperaturen är 58-65°C, det tar ca 1 timme.
- Ta ut köttet. Linda in det i smörpapper. Låt vila i 15-20 minuter.
- Getostcréme: Gaffelmosa getosten och blanda med créme fraiche, 1 krm salt och 1 krm peppar.
- Sallad: Koka rödbetorna mjuka. Gnid bort skalet under rinnande kallt vatten.
- Dela sockerärterna på snedden. Skär rödbetorna i klyftor. Fräs sockerärter och rödbetor i 1 msk olja ca 2 minuter i en stekpanna. Häll av matvetet och blanda i. Fräs ytterligare någon minut. Vänd ner spenaten och låt allt bli varmt. Blanda i 1msk olja och limejuicen. Krydda med 1tsk flingsalt och 2 krm peppar.
- Skär köttet i skivor. Servera med den ljumma salladen och getostcrémen.
Grillade Marinerade Kycklingfiléer
8-10 personer
rosmarinkvistar till garnering
Marinad
Gör så här
- 1 kg kycklingfiléer
- 1 citron
rosmarinkvistar till garnering
Marinad
- 3 kvistar färsk rosmarin
- rivet skal av 2 citroner
- ½ dl färskpressad citronjuice
- 1 msk soja
- 2 tsk malen spiskummin
- ½ tsk tabasco
- 1 tsk salt
- 1 dl olivolja
Gör så här
- Skär kycklingfiléerna i tunna skivor på längden.
- Marinad: Repa rosmarinen och hacka bladen grovt. Blanda med resten av ingredienserna till marinaden.
- Lägg kycklingen i dubbla plastpåsar. Häll på marinaden och vänd runt. låt marinera i kylen minst 2 timmar.
- Torka av kycklingskivorna lätt. Grilla ca 3 min på varje sida.
- Skär citronen i halvor. Grilla med snittytan ner. Garnera kycklingen med lite rosmarinkvistar och pressa över citronjuice. Krydda ev med salt och peppar.
Sallad Nicoise
4-6 personer
olivolja
flingsalt, nymalen svartpeppar
- 1 kg färskpotatis
- 400 g rökt makrill
- 2 schalottenlökar
- 1 burk (400g) haricots verts
- 1½ dl oliver
- 1ask körsbärstomater
- 3 hårdkokta ägg
- 1 påse sallad
olivolja
flingsalt, nymalen svartpeppar
- Koka potatisen. Låt den svalna något. Skär potatisen i bitar. Dra bort skinnet från makrillen och dela den i bitar. Skala och skär löken i tunna skivor.
- Blanda makrillen med potatis, lök avrunna haricots verts, oliver och tomater samt 3 msk olja.
- Skala och skär äggen i klyftor. Blanda makrillblandningen men salladen precis före servering. Garnera med äggklyftor. Strö över lite flingsalt och mal över lite svartpeppar. Servera gärna med en klick gräddfil.
Lemonad
Koka upp 1 ½ dl socker med 1 liter vatten tills sockret har löst sig.
låt svalna. Skär bort skalet på en citron.
Blanda ner citronskalet med färskpressad, silad juice av 4 citroner.
Låt lemonaden stå och dra kallt några timmar i en karaff.
Tillsätt is, citronmeliss och citronskivor strax innan sververing.
låt svalna. Skär bort skalet på en citron.
Blanda ner citronskalet med färskpressad, silad juice av 4 citroner.
Låt lemonaden stå och dra kallt några timmar i en karaff.
Tillsätt is, citronmeliss och citronskivor strax innan sververing.
Svakande iste
Lägg 2 tepåsar i 1 liter hett vatten.
Blanda ner1½ dl rör/råsocker och 3 msk färskpressad,silad limejuice.
Låt teet dra minst 30 minuter. Ställ kallt.
Tillsätt 1 dl myntablad och isbitar strax före servering.
Ställ gärna en kanelstång i varhe glas så får teet lite extra smak.
Blanda ner1½ dl rör/råsocker och 3 msk färskpressad,silad limejuice.
Låt teet dra minst 30 minuter. Ställ kallt.
Tillsätt 1 dl myntablad och isbitar strax före servering.
Ställ gärna en kanelstång i varhe glas så får teet lite extra smak.
Kanapé med abborre
För 10-12 pers
Gör så här:
- 400g abborre eller annan vit fiskfilé
- 4 rödlökar
- 3dl rödvinsvinäger
- 1 dl egen gjord majonäs
- 2-3 färskpressad Citronjuice
- 10 skivor mörkt bröd
- 2 påsar baby spenat
Gör så här:
- Skala, halvera och strimla löken. Lägg löken i rödvinsvinäger 1 timme.
- Sjud fisken i lättsaltat vatten. Fisken är färdig när den är ogenomskinlig. Häll av i ett durkslag och låt sedan svalna.
- Gaffelmosa fisken och blanda med majonäsen. Smaka av med citronjuicen. Krydda med ½ tsk sakt och 1 krm vitpeppar.
- Använd en ring eller ett runt pepparkaksmått för att stansa ut en rundel ur brödet. Lägg på lite spenat och toppa med röran. Upprepa med resten av brödet.
- Garnera kanapéerna med den marinerade rödlöken.