Grythyttebröd
4 ST limpor
- 50 g jäst
- 7 dl vatten
- 2 dl farinsocker
- ½ msk salt
- 2 st ägg
- ca 20 dl rågsikt
- Smula ner jästen i en degskål. Häll över det fingervarma vattnet och rör om så att jästen löser sig.
- Tillsätt farinsocker, salt, ägg och det mesta av rågsikten. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt jäsa under duk i 30 minuter.
- Stjälp upp degen på lättmjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Dela degen i fyra lika stora bitar. Forma till små knubbiga bröd.
- Lägg bröden i pappersklädd långpanna. Låt jäsa under duk i 30 minuter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20-30 minuter på 175°C. Pensla bröden med smält smör. Låt kallna på galler.
Kommentarer
Trackback