Mingellunch
Så här kan skolmat se ut! Foto: Andreas Hylthén.
Plockmat i plugget
Ekoköttbulle med potatispuré, primörpressgurka samt gräddsåsgelé (serverades på sked).
Pankhopanerad msc-certifierad koljarygg med ekologisk färskpotatis och remoulade, samt ekologiska petit pois (serverades på spett).
Lasagne lagad på rotsaker och ekologisk nötfärs (serverades på gaffel).
Creme Ninon med hembakat surdegsbröd, ekologisk ost och ekologiskt smör (serverades i shotglas).
Jo, så här kan skolmat faktiskt också se ut. När skolkockarna på Virginska skolan lagade mingellunch till hela kommunledningen i Örebro så var det klassisk skolmat på menyn – men serverat i plockmatsform.
Köttbullar med potatismos. Stekt kolja med remouladsås. Ärtsoppa och mjukt bröd.
Tja, så skulle det kunna stå på vilken skolmatsmeny som helst, men när kökschefen Fredrik Kämpenberg och hans personal på Virginska skolan i Örebro är i farten, ja då blir det något helt annat.
– Så här har nog ingen sett skolmat serveras tidigare, säger Bo Carlsson, kostchef gymnasieförvaltningen i Örebro.
Visa utmaningar och tankar
För det var just detta som var tanken: Att visa för kommunfolket vad skolmat kan vara och vilka tankar och utmaningar som skolrestaurangerna i Örebro just nu står inför. Och att få ord som ekologiskt, klimatsmart och närproducerat att både dofta och smaka.
Så i stället för skollunch på tallrik blev det mingellunch på spett, gaffel, sked och i glas – bara att lyckas servera en ekologisk köttbulle tillsammans med potatispuré, pressgurka och gräddsås (i form av gelé) på en sked är ju en bedrift i sig.
– Det var så elegant och så gott. Tänk dig själv att se all den där skolmaten upplagd tillsammans med rotsaker och grönsaker på stora glasrutor med svart tyg och färska örter under. Jag är oerhört stolt över Fredrik och hans personal, säger Bo Carlsson.
Det var jätte kul att få vara med och servera maten som vi lagat.
Det såg super snyggt ut och var jätte gott.